Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Nebušice a okolí > Naučná stezka Les Hlásek > 7.Stanoviště

1.stanoviště 2.stanoviště 3.stanoviště 4.stanoviště 5.stanoviště 6.stanoviště 7.stanoviště 8.stanoviště 9.stanoviště 10.stanoviště 11.stanoviště 12.stanoviště

 7.Zvířata v lese Hlásku

Na první pohled to tak možná nevypadá, ale Hlásek je obydlen mnoha druhy lesní zvěře. Žije zde liška, kuna lesní, veverka, prase divoké, srna, zajíc, plch, myšice, bělozubka, rejsek nebo třeba netopýr. V blátě u cesty někdy zvířátka otisknou své stopy, občas v lese narazíš na jejich trus. A budeš-li chvíli potichu, uvidíš třeba veverku nebo srnku.

 

 

Liška obecná (Vulpes vulpes)Nejdůležitější kořistí lišky jsou myši. Uloví jich až 30 za den! Dokáže chytat i ptáky, mláďata srnčí zvěře, ale i lidmi chované slepice, husy nebo kachny. Útočí až pět metrů dlouhým skokem, v letu kormidluje oháňkou a zvysoka dopadá na kořist. Zajímavé je, že liška nežere krtky. Že by jí vadila jejich zemitá příchuť?! Krtky chytá živé a nosí je mláďatům na hraní.

Veverka obecná (Sciurus vulgaris)obývá hnízdo v dutině stromu, vystlané mechem listy trávou a kůrou. Pochutná si na semenech šišek, vajíčkách ptáků a různých lesních plodech, třeba oříšcích. Poobědvá i houby, které si nasuší ve svém doupěti.

Prase divoké (Sus scrofa ) je velký sudokopytník z čeledi prasatovitých. Patří mezi nejrozšířenější savce. Požírá trávu, hlízy, ořechy, různé bobule, mršiny, kořeny, odpadky, hmyz nebo malé plazy. Často navštěvuje pole, zvláště kukuřičná, kde dokáže napáchat značné škody. Počty divokých prasat regulují myslivci.

Kuna lesní (Martes martes) je středně velká lasicovitá šelma rozšířená na celém území Evropy. Je štíhlá a dlouhonohá, má dlouhý huňatý ocas a světle hnědou, někdy až černě zbarvenou srst. Přední   i zadní končetiny jsou vyzbrojeny ostrými drápy. Svou kořist usmrcuje kuna tlamou s ostrými zoubky.

Netopýr večerní či také netopýr pozdní (Eptesicus serotinus) je druh poměrně velkého netopýra s velkýma ušima, který obývá i les Hlásek. Rozpětí jeho křídel je okolo 37 cm, samotný netopýr pak dorůstá velikosti 6 – 8 centimetrů a váží až 30 gramů. Bát se ho nemusíš. Na člověka neútočí a do vlasů se ti nezamotá - to je jenom pověra!

 

Co se děje v lese v červenci?!

Je čas lesních plodů. V lese kvetou stínomilné byliny, můžeme si natrhat zralé borůvky a maliny a také mnoho druhů hub. Dají se zde sbírat četné druhy léčivých rostlin, listy maliníku, ostružiníku, nebo jahodníku. Někteří pěvci začínají podruhé hnízdit, začínají odlétat rorýsi a žluvy. Probíhá srnčí říje, jeleni začínají vytloukat paroží.

 

Animals in Hlásek Forest

It may not look it at first sight but Hlásek is inhabited by many kinds of forest animals. Foxes, pine martens, squirrels, wild pigs, roes, hares and bats. In the mud by the path animals sometimes leave their footprints and sometimes you find their dropping. If you keep quiet for a moment you may get to see a squirrel or a hare.

 

1.stanoviště 2.stanoviště 3.stanoviště 4.stanoviště 5.stanoviště 6.stanoviště 7.stanoviště 8.stanoviště 9.stanoviště 10.stanoviště 11.stanoviště 12.stanoviště

zpět na přehled