Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Nebušice a okolí > Naučná stezka Les Hlásek > 5.Stanoviště

1.stanoviště 2.stanoviště 3.stanoviště 4.stanoviště 5.stanoviště 6.stanoviště 7.stanoviště 8.stanoviště 9.stanoviště 10.stanoviště 11.stanoviště 12.stanoviště

 5.Opeření obyvatelé lesa

 Les je v kulturní krajině přirozeným životním prostředím ptáků. Kvalitní les nabízí ptákům lepší životní podmínky, což se projevuje především druhovou pestrostí ptačích obyvatel. Po většinu roku vidíme a hlavně slyšíme nejrůznější druhy. Proto je dobré být v lese potichu a bedlivě naslouchat. V Hlásku uvidíš a uslyšíš třeba sýčka, sojku, rehka, bažanta, křepelku a spoustu dalších. Trochu více tě seznámíme alespoň s těmito zajímavými ptáky:

Holub doupňák (Columba oenas) Pták velký jako holub domácí, ale menší než holub hřivnáč. Potravu doupňáka tvoří semena různých plevelných rostlin a také kukuřice a obilí. Pro budování hnízda vyhledává stromy s dutinami po datlu černém. Dobře se mu bydlí i v dostatečně velké budce. V době páření se samec a samice vzájemně krmí, probírají si peří a dotýkají se zobáčky.

 Káně lesní(Buteo buteo) je středně velký druh dravcečeledi jestřábovitých.  Rozpětí křídel může mít až 130 cm. Ozývá se nejčastěji mňoukavým, daleko slyšitelným „vijé“. Potravou káněte lesní bývají malí savci, především hraboš polní. Káně ale loví také jiné ptáky, ješterky, žáby nebo ryby.

 

Sova pálená (Tyto alba) Loví během soumraku a v noci, v období krmení mláďat občas i ve dne. Potravu vyhlíží za pomalého letu nízko nad zemí nebo vsedě z pozorovatelny, a díky svému vynikajícímu sluchu ji dokáže přesně lokalizovat i v naprosté tmě. Představ si, že svou kořist hltá vcelku! V místech, kde sovy žijí, najdeš pod stromy vyvrhnuté hromádky s drobnými kůstkami a srstí.

Strakapoud velký (Dendrocopos major)České republice je pak zdaleka nejběžnějším zástupcem řádu šplhavců. Zjara je nápadný svým charakteristickým „bubnováním“ do kůry stromů nebo na plechové části staveb. Účel tohoto pro strakapoudy typického chování je přilákat zástupce opačného pohlaví na své území, a zároveň i odehnat možné územní konkurenty.                       

 

Brhlík lesní(Sitta europia) Je velký asi jako vrabec. Obratně šplhá po stromech, klepe hlasitě do kmenů a větví, rychle vlnkovitě létá. Vyskytuje se v párech, v zimě létá v hejnech společně se sýkorami. Hnízdí v dutinách stromů a také v budkách.

 Kukačka obecná(Cuculus canorus) Tento známý pták je velký jako menší holub. Vyskytuje se v lesích různých typů, zalétá však i mimo ně. Živí se různým hmyzem, žere také chlupaté housenky, kterým se jiní ptáci vyhýbají. Je to tažný pták, který na zimu odlétá do rovníkové a jižní Afriky a vrací se k nám v dubnu. Určitě už víš, že kukačka klade vajíčka do hnízd jiných ptáků, většinou drobných pěvců. Ti pak malé kukačky považují za své vlastní potomky a starají o ně.

 

Co se děje v lese v květnu?!

 Květen je čas prvních teplých dní. Kvetou duby, jeřáby, akáty, z keřů hlohy, šípkové růže, svídy, bezy... Přilétají rorýsi a ťuhýci - jsou poslední, jiní ptáci už vyvádějí mláďata…V budkách jsou vajíčka sýkorek i jiných ptáků. V kdejakém rybníčku či hluboké louži v nivě se vylíhli pulci obojživelníků.

 

   

Feathery inhabitants of the forest

The forest is a natural environment for birds. A quality forest offers better life conditions which can be seen in the wide range of kinds  of birds. Most of the year we can see and hear different bird kinds. Therefore in the forest  it is good to keep quiet and closely listen.

 

1.stanoviště 2.stanoviště 3.stanoviště 4.stanoviště 5.stanoviště 6.stanoviště 7.stanoviště 8.stanoviště 9.stanoviště 10.stanoviště 11.stanoviště 12.stanoviště

zpět na přehled